Informatie over beren

Teddyberen zijn vanaf 1903 gefabriceerd. Bekende merken zijn Steiff en Shuco, maar er zijn ook minder bekende  fabrikanten. In de oorlog zijn veel beren verloren gegaan, maar gelukkig zijn er nog voldoende overgebleven om alle verzamelaars te voorzien van een mooie collectie.  

Duitse beren zijn gevuld met houtwol. Hun armen reiken vaak tot op de heup en bij de hele vroege beren nog langer, ook zijn de voeten vaak groot en taps toelopend. 

IMG 0906Engelse beren zijn vaak gevuld met kapok, waardoor ze wat zachter aanvoelen. Hun kop is wel gevuld met houtwol en voelt dus hard aan.  De foto hieronder toont twee Engelse beren in kleur. Ze zijn vaak wat ronder van model en hebben een wat plattere neus dan Duitse beren. De andere foto is een beer van Mohair. 

PC020014
!Bm0HjMgBGk~$(KGrHqMOKikEtlYK!F9cBLhB2GkJOg~~ 12


Amerikaanse beren hebben vaak dunne armen en rechte dunne benen. Ze worden ook wel ‘ Stick teddybears” genoemd. Op de foto hieronder is te zien dat deze beren vaak amper voeten hebben. Het zijn net stokjes. De neus van Amerikaanse beren staat vaak fier omhoog in de lucht. 

amerikaan 1907
P6130010


Franse beren zijn soms gemaakt katoenen stof, maar ook van mohair. Het model vind ik zelf wat ‘hoekiger’  dan de Duitse beren. Ze hebben vaak wat bredere schouders en brede kop. Ik vind ze er ‘compact’ uitzien. Soms zijn de ledematen bevestigd met een ijzeren pin aan het lijf. De foto hieronder toont een Franse beer van mohair. 

!BT+v2fgBGk~$(KGrHgoH-CsEjlLlzPB1BKLUfDnNQ!~~ 1


Er zijn veel beren die niet te herleiden zijn aan een land of een maker. Ze zijn meestal wel in een tijdpad te plaatsen. Het is belangrijk zoveel mogelijk beren vast te pakken en te bekijken. Ook als je niet direct van plan bent de beer te kopen. Vraag aan de verkoper of je hem mag zien. Voel, ruik, bekijk, en ervaar de beer. Daar leer je het meest van. Op een gegeven moment ga je vanzelf de verschillende typen herkennen en pluk je zo de echte oude beren er tussen uit. En op een dag heb je ineens dat topstukje waar je al zo lang naar zocht.

De kans dat je een beer op vlooienmarkten vindt zoals in de jaren 80 is tegenwoordig erg klein. Tegenwoordig zijn er specials berenbeurzen, waar naast kunstenaarsberen ook nog wel oude te vinden zijn. Een grote kans heb je ook nog op de verzamenlaarsbeurs die twee keer per jaar in de Jaarbeurs in Utrecht wordt gehouden. Hier is veel moois te zien, ook als je andere antiek en curiosa verzameld.


© oudeberen 2018 v2.0